24 часа

Темата на "24 часа" съпоставя духовното с бездната на стряскащата липса на дух и нормалност в живота на "Студентски град". Там тези дни стана нов тежък инцидент след убийството на Стоян Балтов през 2008 г. Сега тежко е пребит студентът Денис Пехливанов. Все пред дискотеки през нощта. Студентите и гостите на квартала могат да избират от всички "сладки" изкушения, търсейки "долче вита". Разбира се, в избора надделяват чалгата, дискотеките и кръчмите. София има свой "град на купона", целогодишен. С фолк-ритми, алкохол, жени, целонощни забави и 76 кръчми - повече от блоковете - той носи името - Студентски град. Книжарница е трудно да се намери там, библиотеките са единствено тези в 6-те университета. Може да е консервативно, но в един квартал на студенти трябва да има академична атмосфера, която да предразполага към залягане над книгите. "Веселите" квартали навсякъде по напредналите страни са в други части на градовете.

 

Съзвучен с проблемите на образованието е и анализът на "24 часа": Диплома от Оксфорд? Не се брои! Да, за съжаление, ако се прибереш в България със западна диплома за висше образование, българската държава няма да ти е признае. Такава бе действителността и в миналото, и сега - нонсенс. Или може би недопускането на млади висшисти на българска територия е някаква нова държавна политика, за която още не сме информирани, заключава проф. Евгений Дайнов, преподавател в НБУ.

 

Българският национален отбор по футбол ще заиграе на нов стадион най-рано след 3 години, информира "24 часа".Той ще се построи по всички правила на ФИФА и УЕФА. В момента се

прави градоустройствено проучване на терен от 100 дка във Враждебна. То ще приключи до 10 дни и трябва да даде отговор дали теренът е подходящ. "Земята е държавна, но не е на спортното министерство. Все още няма решение за отреждането й. Това ще стане, ако проучването покаже, че е подходяща за стадион", обясни главният архитект на София Петър Диков. Според запознати имотът е близо до летището край бул. "Ботевградско шосе" и вероятно е на военното министерство. Теренът е отдалечен от центъра и няма да предизвиква транспортен хаос в града и километрични тапи при всеки мач.

 

Труд

 

"Труд" също е изкушен от образователната проблематика, но в различен гледен план: Разследват Калина Илиева заради фалшива диплома. Магистърската диплома на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева от Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшификат, категорична е шефката на пресслужбата му Гизела Хютингер. Нашият посланик в Берлин и германският му колега в София са потвърдили същата информация пред земеделския министър Мирослав Найденов. Той е информирал главния прокурор и започва проверка. "Излъгала е Министерството на образованието, не нас. При нас е представила копие на легализиран от тях документ за образование", допълни Найденов.

"Още в понеделник ще разпоредя проверка за ползване на фалшив документ, което е престъпление", заяви пред "Труд" шефът на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов. Отговорът на бившата шефка на Фонд "Земеделие" е прелюбопитен: Всички тези

твърдения ми се струват измишльотини. "Това е невероятен скандал за България", пише "Дума". Кабинетът измами ЕК за шефката на ДФ "Земеделие". Вече не е интересна "ретроспекцията" на назначаването й за изпълнителен директор, а какво това причинява на държавата.

"Труд" информира, че научните степени и звания, както и културните предпочитания, са обявени за лични данни от ресорната комисия - Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Това означава, че ако в. "Труд" напише: "Професор Божидар Димитров слуша Моцарт", може да отнесе две глоби, всяка от които стига до 100 хил. лева. В сайта на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), в рубриката "Въпроси и отговори", бе публикувано, че "степените и званията (данни за образованието)", както и "интереси (културна идентичност)" са лични данни.

 

Вестникът отразява предложението за нов проектозакон за БАН, внесен в НС от група депутати на ГЕРБ. Българската академия на науките да бъде закрита в сегашния си вид. Научните институти да станат самостоятелни звена, откривани с решение на Министерския съвет и под прекия контрол на образователния министър. В БАН да останат само академиците, член-кореспондентите и чуждестранните членове, които да обменят "научна информация". Мандатът на сегашното ръководство на академията да бъде прекратен.

 

Пред "Труд" Вени Марковски, председател на "Интернет общество - България", категорично твърди, че страната ни е на първо място в ЕС по високоскоростен интернет. Нашият интернет е по-бърз и евтин от американския. МВР спекулира с информацията за пиратството в нета.

Капитал

 

"Капитал" анонсира: Претоплена закуска, управляващите припомниха сканадалите около бившия министър на вътрешните работи. Въпросите, на които днес няма отговор, са няколко - защо сега, докъде ще се стигне и кой стои зад претоплянето на вехтите истории. Частични отговори дадоха през седмицата бившият депутат от БСП Татяна Дончева и бившият министър на вътрешните работи от ОДС Емануил Йорданов. Според Дончева "За Бойко Борисов Румен Петков трябва да знае нещо, което се повтаря многократно" и затова премиерът му отмъщава. Йорданов пък твърди, че възкресяването на скандала със срещата с Братя Галеви "може да се разглежда единствено в контекста на предстоящите избори".

 

Сега

 

Ако сега 60 % от социалните фондове отиват за помощи за малцинствата, какви ще са сметките след 50 години, след като на 4 циганчета се ражда по едно българче?, пита "Сега". И кой ще изкарва тези пари, ако неграмотността, безработицата и безхаберието на ромите продължават да се толерират? Българите съвсем скоро ще бъдат екзотично малцинство в собствената си държава.

 

Защо си въобразяваме, че сме вечни? - пита се в гледна точка на „Сега“. Темата продължава в интервю с Буги Барабата, музикант и радиоводещ: „Светът няма да ни търпи дълго“.

 

Монитор


"Монитор" алармира: Възрастта на пристрастените към хероина падна на 13 години. Киберът измести дрогата в училище. Видео на реални случки със скрита камера в нета подлудява младите. Между 315 000 и 330 000 души на възраст между 15 и 60 години са взимали наркотици поне веднъж през живота си. От тях 88-90 на сто са във възрастовата група от 15 до 34 години. 1800 нови наркомани за 2010-а. Всяка година той расте с 1300-1800 души. В същото време у нас няма достатъчно места, където те могат да бъдат лекувани, показват данни от националния годишен доклад на Национален фокусен център за наркотици и наркомании.

БТА