Промяна в изборния кодекс

 

Районните кметове в София, Пловдив и Варна вече няма да се избират, решиха депутатите след бурни двучасови дебати по чл. 1 на изборния кодекс, отбелязват водещите ежедневници. Промяната мина с вота на ГЕРБ и "Атака". Кодексът предвижда районните кметове вече да се назначават с решение на общинския съвет по предложение на градоначалника, уточнява "Труд".

"Атака" извежда под глава, че "Атака" сложи край на изборния туризъм. Свои градоначалници ще могат да избират населени места с не по-малко от 350 жители, допълва изданието.

 

Основната цел, която си поставяме с изборния кодекс, е кодифицирането на цялото българско изборно законодателство, обобщава в "Класа" Тодор Димитров, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, Доброто, казва: "Доброто, което виждам в този изборен кодекс, е, че законът не се прави в последния момент".

 

24 часа

Според челото на "24 часа" лидерът на ДПС Ахмед Доган се кани този път да завива надясно. И да започне да говори. Посоката на ДПС и новината за лидера на партията обяви съобщава Лютви Местан в интервю на по-задна страница. На въпрос защо Ахмед Доган мълчи почти половин мандат, заместник-председателят на движението е категоричен: "Ще проговори. Отново в най-добрия за страната интерес." Местан не уточни кога и как ще стане това. От известно време обаче в кулоарите на парламента върви слух, че Сокола изчаква да мине делото за конфликт на интереси срещу него. То е насрочено за 27 януари. След това планирал да излезе трайно от анонимност. Според Местан Избирателният кодекс "нарушава човешки права, при това конституционни", а президентският проект АБВ е "опит да се прави алтернатива".

 

В интервю за "24 часа" президентът Георги Първанов е категоричен, че може да помогне на правителството с идеи относно начина за решаване на големия въпрос с цената на АЕЦ "Белене". Според Първанов един от вариантите е "да бъдат приобщени балканските страни към проекта" - не толкова като финансов принос, колкото като осигурен пазар на енергия от момента, в който заработи АЕЦ "Белене". Президентът подчертава, че грешката на предишното правителство е в това, че не е договорена работеща схема за ескалация на цените на оборудването. "Една добре избрана схема за индексация може да ни доведе до по-ниска цена, отколкото твърда цена, закована отдалече, защото този пазар се развива много динамично", съветва Първанов. За министъра на отбраната Аню Ангелов, президентът казва: "Имаме пълно обезличаване на военното командване и концентриране на властовия ресурс в ръцете на едно политическо лице. И твърдя, че това е тенденция на реполитизация на армията." Първанов признава, че споровете му с военния министър "далеч надхвърлят кадровата политика". В отговор на въпрос президентът съветва и образователния министър Сергей Игнатов. Според Първанов реформата в БАН без съмнение е необходима, но тя не бива да става административно. "Трябва реформа, но с вътрешен дебат да се изгражда връзката наука - бизнес, да се стимулира взаимодействие между БАН и университетите."


Сега

Аптеките са на път да спрат да отпускат безплатно най-скъпите лекарства, плащани от здравната каса, алармира "Сега" като се позовава на Асоциацията на собствениците на аптеки. Става дума за медикаменти като инсулин, интерферони, препарати за Паркинсон и за психиатрични заболявания. Някои от тях струват по 2000-3000 лв. и дори не могат да бъдат купени на свободна продажба. Причината е, че здравната каса бави парите на аптеките, обясни председателят на асоциацията Николай Костов.

Абсурдни текстове в Закона за устройство на територията и амнистии за незаконното строителство спасяват от събаряне масивни постройки във вододайните зони, пише под глава "Сега". Така нито една от вилите, построени в чашката на язовир "Искър", няма да бъде разрушена. ДНСК се отчете с премахването на бунгало от 27 кв.м. Става дума за около 20 масивни постройки и всички разполагат с нужните строителни разрешения или вече са се сдобили с т.нар. актове за търпимост, коментира изданието.


Труд

Само за няколко месеца България и Франция си "размениха" нови посланици, припомня "Труд". Посланик Марин Райков замина за втори мандат в Париж направо от бюрото си на заместник външен министър в София. А посланик Филип Отие дойде от Париж, където бе директор във френското МВнР. В две интервюта посланиците Райков и Отие коментират двустранните отношения между двете страни, влизането на България в Шенген и "ромския проблем". Посланик Марин Райков е категоричен, че "Франция не ни говори за роми, докато ние говорим за Шенген или за икономическо сътрудничество". По думите му "България не се стреми да се разтоварва от ромската си общност за сметка на френската социална система и това се оценява. Проблемът е по-скоро в лошия образ, който дава на страната ни всяко нарушение или престъпление извършено от наши граждани. Освен това трудно се преодолява клишето "румънски и български роми". Посланик Филип Отие е на мнение, че този проблем по никакъв начин не спъва двустранните ни отношения. "Между нашите две страни съществува пълно единомислие, че истинският залог е подобряването на ромите в техните страни", подчертава Отие.

 

Според челото на "Труд" частна фирма от охранителния бранш е поставена в абсурдната ситуация да си плаща на армията, за да охранява военни обекти. Агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" има сключен договор с охранителната компания "Д. М. Секюрити груп" ООД за няколко обекта. По договор всеки месец фирмата трябва да отделя от печалбата си 5 процента, които да връща на агенцията. Парите трябвало да се използват за подобряване на условията на работа на самите охранители. За цяла година обаче военните не са платили на "Д. М. Секюрити груп" ООД" дължимите 380 132,82 лв. Въпреки това шефката на агенцията Мария Димчева заплашила фирмата със съд ако не "върне" на военните 5 процента от сумата.


Монитор

През учебната 2011/2012 г. ще се въведе целодневно обучение до 8-и клас за средищните училища, казва в интервю за "Монитор" Петя Евтимова, зам.-министър на образованието, младежта и науката. "Целта ни е да намалим диспропорцията в качеството на образователния процес на децата от закритите и преобразуваните училища", подчертава Евтимова.

 

Атака

Пред "Атака" депутатът Огнян Стоичков констатира, че трагедията от село Торос: тя "ни е до болка позната". По думите му до края на годината трябва и да е готов Законът за закрила на детето и семейството, който би следвало да регламентира ясно и отчетливо реакциите и отговорностите на органите по закрила на детето. Така ще се намалят драстично "тези ужасяващи случаи на насилие".

"Монитор", "Пари" и "Новинар" извеждат под глава новината, че от следващата година ще бъдат премахнати стикерите на застрахователните компании от автомобилите. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че в края на януари ще бъде внесено предложение в парламента да не се слагат лепенки на превозните средства, за да не се вижда към коя компания са застраховани, пише "Новинар". Причината за законодателните промени е, че именно заради стикерите стават голяма част от кражбите на колите, което е част от схемите за застрахователни измами.