След като вчера технологът в ОЦК Стефан Атанасов се отказа от гладната стачка заради влошено здравословно състояние, днес това направиха и останалите трима негови колеги поради същата причина. Роля да се откажат от гладния си протест е изиграл и синдикалистът от централата на КНСБ Васил Яначков, който днес бе в Кърджали, който убедил стачкуващите да прекратят с гладния си протест.

Самият Яначков донесе в Кърджали новината, че собственикът на завода Валентин Захариев и представители на полската фирма Силезия са си стиснали ръцете за осъществяване на сделката за комбината. По думите му с новата ситуация ще бъдат запознати както банките кредиторки, така и премиера Бойко Борисов утре.

Според Яначков ако бъде постигнато някакво споразумение между банките и собственика на ОЦК има вероятност да бъде отпуснат нов заем, с което да бъдат изплатени заплатите на работниците за март и април.

Много от металурзите не са склонни да приемат "Силезия", заради съмнения че фирмата е приближена на Валентин Захариев и че заводът вместо да бъде оздравен и модернизиран ще бъде доизточен. Едно от исканията им при протеста бе нов инвеститор с ново ръководство, без Захариеви Славея Стоянова.

Междувременно днес в Кърджали започна изготвянето на списъци от желаещи да работят в КЦМ Пловдив или Горубсо Мадан. До 16 часа се бяха записали над 70 металурзи. А под подписката в подкрепа на исканията на работниците вече са се подписали над 10 000 жители и гости на Кърджали. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание във вторник идната седмица.