Рисковете от кризата могат да се сведат до три направления. Това заяви в предаването Седмицата на Дарик Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция. Данните за това той прочел в доклад, изготвен от ДАНС.

Ако трябва от трите направления да избера основния - риска е допълнителното нарастване на престъпността в страната, което неминуемо ще последва в случай, че кризата се развие, каза той. Една част от авторите на доклада казват, че част от фирмите ще предпочетат да изпаднат в сивия сектор, за да се скрият, да оцелеят, а според друга част - ще увеличи криминалния контингент и посегателствата срещу собствеността. Това е едно от най-сериозните предупреждения, обясни още Костов.

В доклада, който Костов чел се акцентирала още и на това, че има риск от фалити на значителна част от фирмите. Като казвам значителна - 20% от фирмите е възможно да изпаднат в несъстоятелност, заяви Костов, който е и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

Мен ме накара тази седмица анализирайки ситуацията да предложа на министър-председателя и на шефа на ДАНС да направим една кръгла маса, на която да разискваме концепцията за новия ДАНС, който трябва да се появи от сегашната организация - как да стане това, какви цели да си поставя, как да ги постига, и това да бъде открит разговор, да бъдат представени тези идеи и по този начин да се спре с тези нескончаеми атаки срещу една от важните институции за сигурността на страната, обясни още Иван Костов.