Транспортните фирми ще искат компенсации от българското правителство, ако страната ни оттегли финансовите си претенции към европейските институции. Това е постъпило като анонимен сигнал на горещата телефонна линия, разкрита в кризисния щаб, създаден заради блокадата на граничните ни пунктове с Гърция.

Кризисният щаб предлага да бъдат привлечени юристи от всички компетентни български институции, с водещата роля на Министерство на външните работи, които да подготвят окончателно становище за по-нататъшния ход на жалбата на България.

Към днешна дата пътната мрежа в Гърция е блокирана на над 25 места, като се прилага променлив график на блокадите.

Според  публикации в гръцката преса, щетите на страната се изчисляват на над 200 млн. евро. Загубите, които е претърпяла България до момента се оценяват на над 40 млн. евро.

Сдруженията на данъчните и митническите служители са заявили стачна готовност през месец февруари. На 26 и 27 януари се очаква представителите на отделните групи протестиращи, както и различните земеделски профсъюзи да вземат решение относно бъдещата тактика на блокадите.

Състояние на граничните пунктове е както следва:
 
ГКПП  Кулата

До 01.30 ч пунктът е бил затворен за преминаване на товарни автомобили.

Образуваните колони са били от 280 товарни автомобили от българска страна.

ГКПП  Илинден 

До 23.00 ч на 25.01.2010 пунктът е бил затворен за всички видове МПС, след което е отворен за два часа (до 01.00 ч) за всички МПС. От 01.00 ч до 08.00 ч е бил затворен отново за всички автомобили.

От 08.00 ч пунктът е работил четири часа до 12.00 ч, като от 12.00 ч до 17.00 ч е затворен за всички МПС. След 17.00 ч са се пропускали само леки автомобили.

Чакащите  товарни автомобили са били 7 броя.

ГКПП  Капитан Петко  Войвода не е затваряно  за преминаване от 25 януари.

След  проведена среща на пункта ГКПП Ексохи между представители на гранична полиция и гръцките гранични власти е договорено със стачния комитет, основно поради лошите метеорологични условия, да се въведе график до 28 януари за пропускане на всички МПС от 21.00 ч до 09.00 ч.

Пунктът ще бъде затворен за всички МПС от 09.00 ч до 21.00 ч.