През седмицата еврото се движеше в тесните рамките на $ 1.4480-1.4697. Основните фактори, които определяха движението бяха излизащите данни за американската икономика, както и изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Сенатската банкова комисия.

ФАКТОРИ ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ

Данните, които излязоха от САЩ, поне в началото на седмицата, не бяха лоши и показаха известен оптимизъм. На първо място добро впечатление показаха данните за ръст на продажбите на дребно през януари, които се повишиха с 0.3% , при прогнози за стойности около нулата. Това малко притъпи опасенията, че американската икономика ще изпадне в рецесия. От друга страна бяха оповестените данни за търговския дефицит на САЩ, които също показаха известен спад до $ 58.76 млрд. при очаквания за дефицит от $ 61.08 млрд., което също се изтълкува положително от участниците в търговията.

Основното движение на валутния пазар обаче се получи, когато шефът на ФЕД Бернанке докладва пред Сенатската банкова комисия. Бен Бернанке заяви, че изгледите за ръст на икономиката на Съединените щати продължават да се влошават. Той акцентира върху обезценяването на имотите, влошаването на пазара на труда и на високите цени на енергията, които оказват отрицателно влияние върху икономиката. Бернанке подчерта, че през втората половина на годината се очаква някакво подобрение на показателите заради предприетите вече мерки, но така или иначе шефът на ФЕД допълни, че Банката остава в готовност да действа при необходимост от нова промяна на лихвените проценти.

Нагласите са това наистина да стане, вероятно още през март с 50 до 75 базисни точки, което 0.5-0.75%.

СТАТИСТИКА НА КУРСА ЕВРО/ДОЛАР

Регистрираното през миналата седмица най-ниско ниво на курса евро/долар от 1.4479, от чисто техническа гледна точка, е дъното на един шестчмесечен възходящ тунел. Но курсът след това се повиши, като еврото възстанови част от позициите си. От тази гледна точка движението нагоре до нива от около 1.47 е напълно нормално.

Настоящата седмица започна при нива от 1.4680, като днес /вторник/ курсът премина 1.47 и достигна до 1.4742, но това не е нещо съществено или неестествено при движението на валутите.

КОСОВО И ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ

По отношение на водещата външнополитическа новина, независимостта на Косово, според мен тя няма никакво отношение към пазарите поне към този момент.

*Авторът е главен дилър в СИБанк