Президентът Георги Първанов каза, че формирането на гражданска алтернатива не значи опозиционност. По думите му страната ни няма нужда от нов ляв или десен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното. Той подчерта, че АБВ не е отрицание на партиите, а набляга на ролята на личностите. За това и политиците, присъстващи в залата по думите му били там като граждани.

Първанов подчерта, че силовото управление, не е силно. Държавният глава цитира бившият американски президент Дуайт Айзенхауер, че не можеш да гониш хората като ги удряш направо по главите.

"Формулирането и отстояването на алтернатива не значи опозиционност. Никой не търси самоцелно противопоставяне; никой не иска провала на сегашното правителство и парламентарно мнозинство. Всички сме заинтересовани то да изведе успешно България от кризата. Въпросът не е в това да се доизкара мандата. Трябва да има воля за реализация на неотложните реформи, включително за непопулярни мерки."

"Много важно е да имаме действено управление и ефективни институции. И опасността идва не от появата на алтернативни политики, не дори от радикализирането на отделни сили, което само по себе си е факт, заслужаващ отделен анализ. Опасностите могат да дойдат от самите институции. Не можем да допуснем дестабилизация, но не можем да допуснем имитация на стабилност. Затова посланието на АБВ трябва да е не за фалшиво спокойствие и за замазване на проблемите, не и обаче за изкуствен сблъсък на личностна основа а за принципен дебат и диалог, които са изключително важни за институциите и обществото в тези нелеки времена", каза Георги Първанов по време на кръглата маса „България на другия ден".

Държавният глава препоръча занапред АБВ да организира дискусии по места, за да създаде мрежа от клубове за дебати.