След повече от 12 часа дебати парламентът прие актуализацията на Бюджет 2010 г. на второ четене.

Народните представители утвърдиха дефицит от 3.68 млрд. лева за края на годината. Това прави 3.8% от очаквания Брутен вътрешен продукт /БВП/ по европейската методология /на начислена основа/ и 4.8% на консолидирана основа.

Финансовият министър Симеон Дянков не взе отношение по промените в закона по време на дебатите. Той излезе на трибуната само веднъж, след като бе помолен от председателя Цецка Цачева да обясни защо няма да се гласуват допълнително 1 млн. лева за пръскане срещу комари в дунавските общини.

След като гласуването приключи, Дянков взе думата по собствено желание и обясни философията на приетата актуализация.

Не вдигнахме данъците, не натоварихме домакинствата и бизнеса с по-високо пряко и косвено облагане. Сравнете с мерките, които предприеха нашите съседи и повечето страни от Емропейския съюз. Не намалихме пенсиите, не намалихме заплатите, запазихме нивото на осигуровките, поехме допълнителна отговорност към уязвимите социални групи. Например, румънският президент е предложил пенсиите да се облагат с 16% данък. Днес България е сред страните, чиято фискална политика е най-адекватна за кризата. Следваме и своите принципи - стабилна данъчна политика, поощряване на българското производство, инвестиции в инфраструктурата. Не е лесно, наследството, което заварихме, беше трудно, икономическият климат в Европа не е благоприятен, ние носим отговорност, правим всичко, което трябва да се направи, правим го за България, каза Дянков пред депутатите.

Дебатите по бюджета преминаха вяло. В края на обсъжданията Лютви Местан от ДПС опита отново да прокара текста за 15-дневния срок, в който трябва да се отпуснат 116 млн. лева за тютюнопроизводителите, но текстът от предходните и заключителни разпоредби на закона беше отхвърлен от депутатите.

Народните представители решиха още висшите учебни заведения да могат да увеличат студентските такси. Това ще стане с изменения в Закона за висшето образование, които ще се наложат от промените в закона за бюджета.

Актуализацията на Бюджет 2010 г. влиза в сила от 1 август.