Миналата година е била трудна за бизнеса в България. Това показват обобщените данни за финансовите резултати на компаниите през 2013 г., които те са длъжни да декларират в Националната агенция за приходите (НАП).

Общо приходите на фирмите са се свили с 8.8%. Същевременно дружествата са се опитвали да орежат и разходите си с приблизително същия процент.

Въпреки това компаниите не са успели да запазят печалбите си на нива от предходната година и общият им финансов резултат е намалял с над 500 млн. лв. до 17.5 млрд. лв. за всички 270 хил. активни фирми в страната.

Спадът спрямо 2012 г. е с почти 3%. Това показва статистиката на НАП на база подадените данъчни декларации от бизнеса за миналата година, които поиска "Капитал Daily".

Печалбите на дружествата, преизчислени за данъчни цели, са се свили общо с 1.2 млрд. лв. (7.8% спад) през 2013 г., което означава и по-малко приходи за бюджета. За сравнение - през 2012 г. имаше ръст на този показател с около 10%. Общата сума на декларираните загуби през 2013 г. пък е намаляла до 5.3 млрд. лв., което е с 13% по-малко спрямо предходната година.