Интернет променя нашия живот. По друг начин вече работим, пазаруваме, търсим информация, общуваме. Два милиарда души в момента са свързани към мрежата, а всяка година броят на хората, които влизат в нея се увеличава с 200 млн.

Според института McKinsey благодарение на интернет е постигнат значителен икономически растеж, създадени са нови работни места и благосъстояния.

Изследването достига до фундаменталното заключение, че в повечето страни интернет-активностите допринасят към Брутния вътрешен продукт повече от земеделието и енергетиката.

В Индия например е изчислено, че интернет е допринесъл с 5% за ръста на БВП през последните 5 години. Средно в икономиките от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай. ) приносът на мрежата е 3%.

Ето и как конкретно интернет допринася за този растеж: компаниите имат възможност да понижат себестойността на продукцията си, да таргетират по-добре своите клиенти и да доставят своите продукти и услуги по света далеч по-лесно от преди. От своя страна потребителите имат възможността да сравняват цените, да достигат до труднодостъпна информация и да я обменят помежду си. Правителства пък могат да обслужват гражданите далеч по-евтино, бързо и ефикасно през електронни системи за административно управление. The Economic Times