Приста Ойл Груп се готви за мащабна експанзия в Източна Европа. След три поредни години, в които регистрираше значителен ръст на продажбите, дружеството успя да привлече големи институционални инвеститори, осигурявайки си необходимите средства за навлизане на нови пазари. 

Инвеститорите са Европейската банка за възстановяване и развитие и един от най-големите инвестиционни фондове, опериращи в Източна Европа, базираният в Хонконг, Asia Debt Management Capital /ADM/. 

ЕБВР ще участва при равни условия заедно с ADM в специално регистрирано за целта дружество, чрез което ще бъдат придобити 30% от капитала на холдинговата компания на Приста Ойл в Холандия, а именно - Приста Ойл Груп. 

Продавач на акциите е Gramercy Emerging Markets Fund. Фондът прибира печалба след изтичането на 5-годишния инвестиционен хоризонт на влизането му в Приста Ойл Груп, което беше финансирано с петгодишен заем.

Сделката между Приста Ойл, ЕБВР и ADM се състои от два основни компонента – инвестиция в капитал, с което се заменя досегашният акционер GEMF и възможност за замяна на новия дълг с капитал при изпълнение на определени изисквания за паричен поток или т. нар. non-defaultable debt. 

Третият компонент на инвестицията е кредит по проектно финансиране в размер на до 12 млн. евро за 7 годишен период, който ще предостави ЕБВР по силата на отделно споразумение. 

Общата стойност на инвестицията на ADM и ЕБВР в Приста Ойл Груп е 48 млн. евро. 

Основната цел на сделката е да подкрепи плановете за развитие и преструктуриране на холдинга. 

В рамките на Приста Ойл Груп ще се обособят три дружества. Prista Holdings ще се занимава с производството на смазочни масла, Monbat Holdings ще обедини компаниите за акумулаторно производство и рециклиране, а Staroil ще осъществява доставките на масла, и управлението на терминалите масла. 

Този процес на преструктуриране ще бъде свързан със съкращения на работни места, но и с въвеждане на нови мощности, като Пламен Бобоков, мажоритарен акционер в Приста Ойл, се надява нетният резултат да е запазване на сегашните нива на заетост. 

Привлеченият със сделката капитал ще се използва за навлизане на пазарите в Румъния и Чехия, където в момента компанията е пред финализиране на преговори за нови придобивания. 

Освен това Приста Ойл Груп възнамерява да инвестира в Унгария и да си осигури директен достъп до турския пазар чрез голяма дистрибуторска верига. По думите на Пламен Бобоков, сделката за навлизане в Турция вече е договорена, това което е липсвало досега е необходимото финансиране за осъществяването й. 

ADM Capital управлява над 2 млрд. евро, като има офиси в Хонконг, Китай, Украйна, Казахстан, Турция и Великобритания. 

Приста Ойл Груп отчете приходи от продажби в размер на 375 млн. евро за 2011 г. спрямо 289 млн. евро за 2010 г. и 172 млн. евро за 2009 г.