Ново попълнение има във флотилията си националния авиопревозвач България ер от тази събота. Това е нов самолет E-190, произведен от бразилския авиационен гигант Embraer. До края на май България Ер очаква още три такива машини, а до края на идната година броят им трябва да достигне девет.

Embraer-190 е един от най-популярните самолети на последното десетилетие, с над 800 доставки до момента и с поръчки за още близо 900 машини. Е190 е с основна заслуга бразилската компания да се превърне в третия най-голям световен производител, отстъпвайки единствено на Airbus и Boeing.

В поръчаната от България Ер версия Е-190 е със 108 места, от които 8 – в бизнес класа. Машина от ново поколение, Е-190 се отличава с икономичните си двигатели (изработени от General Еlectric) и с новаторската конструкция, която осигурява повече простор и удобство за пътниците.

Към момента България Ер оперира с общо 22 самолета по редовните си линии. С новите машини компанията ще може да увеличи седмичната честота на полетите до повечето си европейски дестинации и да открие нови линии. Очакванията са за увеличение в броя на пътниците по редовните и чартърните линии с около 5% спрямо 2011 година.