Оказвайки антикризисна подкрепа на големите корпорации със системно значение, правителствата по света са пренебрегнали проблемите на малките и средните предприятия. Това е посланието, което руският президент Дмитрий Медведев носи на срещата на Г20, която започва в Сеул.

 

Правителствата трябва да осигурят на МСП достъп до финансиране и държавни поръчки – цитира го кореспондент на Газета.Ру в столицата на Южна Корея. В бизнес форума, съпътстващ срещата на световните лидери, взимат участие и топ мениджъри на над 100 глобални корпорации.


Медведев е заявил, че правителствата трябва да обръщат повече внимание на подобряване на бизнес климата и специално да съдействат на МСП при въвеждане на водещи технологии и достъп до международните капиталови пазари. Дмитрий Медведев също така е напомнил, че кризата е увеличила с 50 милиона броя на хората, които живеят с 1 долар на ден.

 

Русия е обезпокоена от опитите на редица страни да отслабят валутните си курсове, но същевременно не подкрепя предложението на САЩ за въвеждане на ограничения върху дефицита или излишъка по текущата сметка на страните в размер на 4 процента от брутния вътрешен продукт в краткосрочна или дългосрочна перспектива, информира АФП. Германският канцлер Ангела Меркел също остро разкритикува в Сеул тази идея на САЩ.

 

Агенция ДПА, цитирана от БТА, информира, че повечето лидери от Г-20 вече са пристигнали в Сеул за срещата. Френският президент Никола Саркози се очаква да пристигне утре.

 

Като цяло очакванията за резултатите от срещата не са особено високи – да бъдат постигнати само широки и нецялостни споразумения за това как да бъдат отстранени най-големите пречки за стабилното световно възстановяване. Срещата ще е първата, организирана в Азия, след оформянето на Г-20 – групата по време на световната финансова криза от 2008 г.