Работата по лихвената амнистия замръзна, след като членовете на работната група, която я подготвя, не могат да стигнат до единодушие.

Това коментираха източници на DarikFinance.bg. Според запознати все още не е ясно дали изобщо ще има лихвена амнистия, тъй като ползите за хазната могат да се окажат незначителни.

Така например няма гаранция, че длъжниците, които са декларирали коректно данъците и осигуровките си, но не са имали възможност да ги платят, ще могат да извадят парите сега, било то и без лихвите.

Малка е и вероятността да бъдат отпуснати банкови кредити на такива проблемни компании, обясниха депутати от ГЕРБ. В повечето случаи на фирмите даже ще е по-изгодно да им се трупат държавните лихви, отколкото банковите, допълниха народните представители. Изключение правят единствено осигуровките, където лихвата е по-висока.

Друг проблем се явяват извършените данъчни ревизии на длъжниците. Няма гаранция, че по време на ревизиите не са били установени и по-сериозни нарушения при тези фирми. Така че държавата ще трябва да осъществи мини ревизия на всеки длъжник, който иска да ползва лихвената амнистия за това дали е изряден към хазната и може да му се приложи мярката. Това обаче е прекалено трудно за изпълнение и натоварващо за администрация, допълниха експертите.

Не на последно място трябва да се пресметнат допълнителните разходи за администрацията и демотивиращият ефект за всички останали, които са плащали навреме данъците и осигуровките си.

Оказва се обаче, че все пак лихвената амнистия ще е от полза за някои от държавните предприятия, които в момента се намират в тежка ситуация. Така ВМЗ Сопот са натрупали задължения от над 50 млн. лв., от които близо 30 млн. са лихви. Евентуален купувач на заводите ще е по-склонен да ги вземе при по-ниски задължения. Очаква се решението за лихвената амнистия да бъде взето в следващите седмици.