Сезонът от май до юни е опасна зона за фондовите пазари. Между 1965 г. и 1984 г. 15 от 20 пъти S&P 500 е падал през този времеви период. Това дава сила на израза „Продавай през май и бягай!“.

 

По принцип през април завършват 6-те най-добри месеца в годината за DJIA и S&P 500, а най-добрите 9 месеца за NASDAQ продължават до края на юни.

 

От 1950 г. насам индексът на сините чипове Dow се е покачвал средно с едва 0.4% в периода от май до октомври, спрямо среден ръст от 7.4% през месеците от ноември до април.

 

През 2010-2011 DJIA отскочи с 15.2% от 29 ноември, до 29 април, с толкова нарасна и S&P 500, а технологичният NASDAQ покачи с 14.6%. Това е най-доброто представяне на американските фондови пазари от 1998 г. насам.

 

Разбира се „лошите 6 месеца“ също крият своите възможности, най-вече по отношение на печалбите от къси позиции, но дали наистина предстои низходяща корекция на фондовите пазари?

 

Ако погледнем движението им днес и очакваният ентусиазъм в САЩ след ликвидирането на лидера на терористичната групировка Ал Кайда, изглежда май ще бъде поредният слънчев месец за акциите.

 

Но ако погледнем по-задълбочено ще видим една малко по-различна картина. Още в петък, преди април да е приключил доларът, резервната валута на света, показа мускули и рязко поскъпна срещу останалите валути без някакъв силен фундаментален повод.

 

Причината за значителната техническа корекция може да е попълване на балансите на американските компании в края на месеца, но тя също така показва готовност за по-широка промяна на тренда.

 

Рано тази сутрин цената на среброто се срина с близо 13% за минути, като изглежда водещи играчи решиха да продават. Разбира се това може да е дело на руснаците или китайците, които са ребалансирали валутните си резерви.

 

Да погледнем и медта. Седмичният обзор на късите търговски позиции върху метала, т.е. позициите, отразяващи реалното, а не спекулативно търсене, показва силно придвижване в посока очаквания за понижение на цените. През миналата седмица отворените къси позиции са били с 20% повече от дългите, сочещи за поскъпване на суровината.

 

Има ли фундаментален повод за низходящо движение на цените? Определено да. През април индексът на производствената активност в Китай падна до 52.9 от 53.4 през март. А за първото тримесечие на годината растежът на икономиката на САЩ рязко се забави до 1.8% на годишна база, от 3.1% в края на 2010 г.

 

Да се върнем обратно към долара. Смъртта на лидера и създателя на водещата терористична групировка в света е на пръв поглед добра новина, която ще донесе повече мир и стабилност на света.

 

Реално обаче в последните години Осама не беше истинският водач на джихада срещу Запада. Тази роля беше поета от Айман аз Зауахири, който вече от доста време замести Бин Ладен начело на списъка на най-издирваните от ЦРУ терористи.

 

Едно е сигурно, Ал Кайда ще се опита да отмъсти на останалия свят за смъртта на създателя си и това ще помогне на долара да възстанови позициите си в качеството му на валута убежище. Това съответно ще се отрази негативно на привлекателността на вложенията в суровините, търгувани в долари.

 

Като цяло, май изглежда добър месец за корекция на пазарите, но нищо не се знае със сигурност преди инвеститорите да изберат посоката.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!