Сривът в стойността на долара може да отиде много по-далеч, отколкото имаме нагласата да мислим. Това е становище на валутния анализатор Робин Грифитс, цитиран от американската финансова медия CNBC. Според Грифитс, ако доларът поевтинее толкова, колкото беше нивото му през миналата година, това ще дръпне спусъка на панически разпродажби. „Преди година се считаше, че /доларът/ е твърде евтин; ако сега цената му падне още по-ниско, той всъщност ще се превърне в радиоактивен отпадък“.

Грифитс се занимава с технически валутен анализ. Специалистите по технически анализ изследват графиките, показващи миналото движение на цените на даден актив, и се опитват на тази основа да правят заключения за бъдещите цени.

Доларът беше смачкан. За последните два месеца той се обезцени с реални 14% - твърди Грифитс. Днес негативната тенденция в щатската валута се задълбочи, като вина за това имаха основно финансовите министри от Г20, които след срещата си не направиха никакво изявление за валутните курсове. Така че в понеделник разпродажбата на долари продължи с пълна сила.

Мнението на Грифитс е точно противоположното на това на Дейвид Блум, който се занимава с технически анализ в глобалната банка HSBC. Според Блум, след срещата на Г20 на разпродажба ще бъдат подложени рисковете активи и валути, което от своя страна ще доведе до масово бягство към долара.

А Робин Грифитс предлага на инвеститорите вместо към валути да се насочат към акции. В този период на годината борсите традиционно отбелязват растеж. При това опасността Федералният резерв да пусне пресата за пари допълнително повишава цената на акциите. Според анализатора, най-подходящи са акциите на големи компании с висока пазарна капитализация. Ажиотажът на фондовите пазари според него ще започне скоро и ще трае до края на годината. Във фокуса на купувачите ще са компаниите от германския DAX, както и водещите 16 компании от лондонския FTSE100.

* Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!