Двама финансови инвеститори вземат Българската телекомуникационна компания, става ясно от уведомление на Royal Bank of Scotland, координатор на кредиторите, публикувано в сайта на БФБ снощи. Имената на инвеститорите, които желаят да купят компанията, не се съобщават.

 

Според информацията, в края на този месец ще стартира схема за продажба и преструктуриране на телекомуникационната компания, чиято пазарна капитализация е надхвърля 866 млн. лв. (€ 441 млн.).

 

Новите собственици на БТК ще предложат € 130 млн. на старшите обезпечени кредитори, в замяна на което ще придобият мажоритарно дялово участие в телекомуникационната компания, възлизащо на 93.99% от капитала й. Те ще погасят и задължения в размер на € 588 млн. Старшите обезпечени кредитори ще получат възможност да ликвидират всичките си позиции в БТК срещу общата сума от € 617 млн.

 

Очаква се ефективната цена на акция в процеса на прехвърляне на собствеността да е в диапазона 0.81 лв. - 1.92 лв. за лот при 2.999 лв. средна цена в борсовата сесия от 11 юли, когато акциите на БТК бяха търгувани последно.

 

От съобщението на Royal Bank of Scotland става ясно, че сделката може да приключи още през месец септември. За да се финализира процедурата, съгласие за продажбата на компанията трябва да дадат регулаторните органи.

 

В момента мажоритарен собственик на БТК е НЕФ Телеком България ООД.

 

По данни от последния финансов отчет на Българската телекомуникационна компания, тя е печелившо дружество с 27.555 млн. лв. печалба за полугодието. Нетните приходи от продажба възлизат на 450.354 млн. лв. Компанията има активи за 1.5 млрд. лв. Дружеството има задължения в размер на 1.2 млрд. лв. , включително 10.5 млн. задължения към персонала в края на юни и 965 млн. лв. задължения по получени заеми към банки и небанкови финансови институции.

 

Българската телекомуникационна компания бе приватизирана през 2004 година по време на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски. Купавач бе австрийската офшорна компания Вива Венчърс, която плати € 230 млн. за 65% от акциите на компанията.

 

През 2007 година бе извършена препродажба на БТК срещу € 1.7 млрд. , като купувач бе AIG Global Investment Group. Избухването на глобалната финансова криза доведе до национализация на американската компания AIG и тя бе принудена да преструктурира авоарите си. Така през 2010 година собственик на 90% от акциите на БТК се оказва НЕФ Телеком България, която е част от AIG Capital Partners.

 

Българската държава опита да потърси отговорност от приватизаторите за неизпълнени ангажименти по отношение на договорените инвестиции в дружеството, както и запазване на работните места, но без успех. Последните информации, свързани с телекома, бяха за проявения интерес за покупка от страна на компании като Тюрксел, ВТБ Кепитъл и други.

 

БТК е основен играч на пазара на телекомуникационни услуги в страната, тъй като притежава изградена мрежа за пренос на територията на цялата страна. Тя е монополист при фиксираните телефонни услуги, притежава GSM-оператор и се конкурира на пазара за интернет услуги чрез оптичните мрежи, които поддържа.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!