Синдикът на фалиралия торов завод опитва за втори път да намери купувач за активите.

 

Фалиралият "Химко" е предложен за продажба за втори път, като сега цената за земите, сградите и производствените съоръжения е 22.8 млн. лв. Преди година никой не пожела активите, които се предлагаха с 20% по-скъпо, пише "Капитал Daily".

Сега синдикът Росица Томова събира оферти до 6 март, става ясно от публикуваната обява. Кандидатите трябва да са внесли депозит от 2.85 млн. лв. ден по-рано. Наддаването между кандидатите ще е със стъпка от 1 млн. лв. Спечелилият търга трябва да плати цената до пет дни.

И при новата начална цена обаче едва ли ще има интерес. Причината - оборудването на "Химко" е остаряло и покупката и възстановяването на завода ще са икономически неизгодни. Като земя и активи сумата изглежда огромна, особено за регион като Враца.

Заводът във Враца не работи от години и в средата на 2012 г. беше обявен в несъстоятелност. Най-големите кредитори на фалиралия завод са дружества на БЕХ - НЕК и "Булгаргаз". Общите дългове на "Химко" по последна оценка са около 81 млн. лв., сочи балансът на дружеството за 2013 г.

За радост на данъкоплатците кабинетът "Орешарски" не успя да излее държавни средства в предприятието.