Продажбите на мобилни телефони в света са се свили през първото тримесечие на 2009 г. с 13% в сравнение със същия период на миналата година. Това е антирекорд за последните осем години, отбелязва Би Би Си.

По данни на изследователската компания StrategyAnalytics през първото тримесечие на 2009 г. са продадени 245 милиона мобилни телефона. Причината за спада на продажбите е световната финансова криза, в резултат на която е намаляло търсенето на много стоки, включително и на телефони.

Продажбите на лидера в отрасъла Nokia са спаднали с 19% за тримесечието. Пазарният дял на финландската компания се е свил от 41% на 38%. Най-силно от кризата е пострадала Motorola. Нейните продажби са спаднали с цели 46%, а пазарният дял е намалял от 10 на 6%. Спадът на продажбите на Motorola доведе до това, че тя трябваше да отстъпи третото си място на южнокорейския производител LG, който сега има пазарен дял от 9%. Петото място, както и преди, остава за SonyEriccson. Продажбите на компанията са спаднали с 40%, а пазарния дял - от 8 на 5.9%. Единствената компания, която е успяла съществено да увеличи продажбите си е Apple. Но тя все още е твърде далеч от първата петица. Apple е продала през тримесечието 3.8 милиона iPhone. За сравнение обемът на продажби на SonyEriccson е 14.5 милиона. БГНЕС