Производители в България се обявяват против премахването на найлоновите торбички у нас, съобщават от МОСВ. Позицията на производители и търговци е станала ясна по време на среща с екоминистерството и асоциация Полимери, на която са присъствали и представители на търговски вериги.В края на срещата обаче е постигнато съгласие екоминистерството да подготви проектонаредба за ограничаване на използването на полиетиленови торбички чрез въвеждане на продуктова такса.

Проектът ще бъде предоставен на асоциацията за обсъждане и съгласуване, като и двете страни се обединиха около позицията, че е необходимо да се разработи адекватна система за контрол върху потреблението с цел производителите и другите участници в търговската система да бъдат равнопоставени и да се изключи появата на „сив сектор” за разпространение на пазара без платена такса.

По време на срещата от асоциация Полимери изразили опасенията си, че такива мерки ще намалят асортимента и потреблението на тяхната продукция и ще доведат до нелоялна конкуренция от нерегламентиран внос. От своя страна търговците пък се опасяват, че мерките ще засегнат интересите на крайните потребители, като ги "лишат от удобство, с което са свикнали" и предложили да бъдат сведени до разяснителни кампании сред клиентите.

В отговор екоминистърът Нона Караджова припомни резултатите от онлайн проучване на ведомството, според което 86 на сто от гласувалите одобряват да бъде преустановено използването на полиетиленови торбички и те да бъдат заменени с торби за многократна употреба.

По данни на Националния статистически институт през 2007 г. в България са произведени 8019 тона пластмасови опаковки от категорията "торбички, пликове и чували", което е равно на 263 броя торбички на жител. В сравнение с други европейски страни, това е много, констатират от екоминистерството. В Германия например се използват едва 65 бр. на жител годишно, а в Австралия – 161 бр.. В Ирландия преди въвеждането на таксата са се падали по 328 бр. нажител годишно.