Цените на производителите на вътрешния пазар нарастват с 0.6% на месечна база през април, а на годишна база покачването е 10.7%. Производствените цени представляват цени на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия и могат да се разглеждат като ранен сигнал за инфлация.

 

Ако се отчете и цената на промишлената продукция, която се реализира на международните пазари, през април българските промишлени предприятия са вдигнали цените си с 1.3% на месечна база и с 12.5% на годишна база.

 

В общия индекс /с външния пазар/ само за месец цените на добивните предприятия са паднали с 1.9%. Това може да се обясни с ценовата корекция на пазара на цветни метали, която доведе до поевтиняване на медта – основна продукция на българската добивна промишленост.

 

За сметка на това, по-скъпите горива доведоха до 1.3% месечен ръст в цените при производството на химични продукти, а общото поскъпване в продукцията на преработващата промишленост е 1.6%. Производството и разпределението на енергия на вътрешния и външния пазар се е оскъпило с 0.8% за месец и 10.6% за година.

 

Нивото на цените в родната промишленост в момента е 151% над нивото през 2005 г. Производствените цени в енергетиката са нараснали за същото време с 161.3%. Енергоемкото производство на основни метали спрямо база 2005 г. е поскъпнало с 197.2%. Добивът на метални руди за същия период се е оскъпил с 280%, отчита НСИ.

 

Нито един сектор на индустрията ни днес не продава на по-ниски цени по сравнение с 2005 г.