Проектозакон, чиято цел е да спре изземванията на недвижими имоти от американските граждани, прие Камарата на представителите на американския Конгрес. По този начин властите в Америка се противопоставят на последиците от високорисковото ипотечно кредитиране.

Новият закон, обаче, бе повод за конфронтация с Белия дом, предадавата световните агенции. Проектозаконът, прокаран от демократите с подкрепата и на някои републиканци, позволява на правителството да гарантира 300 млрд. долара под формата на кредити, за да подпомогне собствениците на жилища, които има опасност да просрочат ипотечните си кредити. В същото време президент Джордж Буш заплаши да наложи вето върху закона, който е свързан с големи разходи. Президентът иронично посочи, че той облагодетелства повече спекулантите и банките, отколкото помага на хората, борещи се да запазят домовете си.

Правителствени агенции положиха усилия, за да помогнат на собствениците на жилища да рефинансират ипотечните си кредити. Въпреки това администрацията на Буш се противопостави да се използват пари на данъкоплатците, за да бъдат спасени от затруднения собствениците или спекулантите, поели прекомерни рискове или взели ипотечни кредити, които не могат да си позволят.