Синдикатите днес връчиха на председателя на Народното събрание Цецка Цачева подписка срещу пенсионната реформа. След срещата, на която присъства и социалният министър Тотю Младенов, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че Цачева е обещала да се съобрази с изискванията на профсъюзите.

Сред „ограниченията, от които никой не може да отстъпва“ по думите на Димитров е искането на синдикатите стажът за пенсия да започне да се повишава плавно чак от 2016 г., с по 4 месеца на година и за девет години да порасне с три години. Има и още няколко „камъчета на раздора“, уточни той.

„Няма как да отнемем правото за ранно пенсиониране, това трябва да е ясно“, посочи вицепрезидентът на КНСБ и заяви, че в момента финансовият министър Симеон Дянков използва непозволени средства, като например коментарите на някои „икономисти" и „работодатели", за да прави допълнителни сътресения в държавата.

Ние показахме днес, че хората няма да допуснат това и силно се надяваме в следващите дни да финализираме протокола за съгласие с подписа на министър-председателя, което ще даде възможност на КНСБ да сложи край на своите протестни и стачни действия – заяви синдикалистът. „Ако това не стане, сме готови да продължим с ефективни, безсрочни стачни действия, защото хората това искат“.