Тази седмица в 27 американски щата се очакват протести, демонстрации, бдения и пресконференции, организирани от профсъюзите и техните съюзници, в решителна атака за запазване на правата на правителствените служители – съобщава Bloomberg.

В щатите Уисконсин и Охайо губернаторите републиканци приеха документи, ограничаващи възможностите за колективно трудово договаряне за държавните служители. В цялата страна, хиляди се готвят да протестират в знак на солидарност. В Ню Джърси например се готви манифестация срещу намерението „да се балансира бюджета на гърба на средната класа“.

През следващата фискална година щатите ще имат съвкупен дефицит от 125 млрд. долара. Но според профсъюзите, с посегателството над колективните схеми и при затягането на федералното финансиране, под въпрос се поставя фундаменталния проблем за ролята на правителството и въобще за бъдещето на работника в страната.

Стратегията на републиканците е да настроят работниците един срещу друг: членове на профсъюзи против необвързани; частни срещу държавни; стари, които скоро ще се пенсионират срещу млади, които не вярват в пенсията, която ще получат – твърди професор по публична политика от Университета в Калифорния.

Според профсъюзни служители, очертава се в 17 щата наетите от правителството лица да загубят профсъюзни права и заедно с това да им се намалят и заплатите. Но според републиканците, това не е нарочно – а е следствие от липсата на пари в държавата. Бюджетите на щатите трябва да се свият, за да не се оставя само дълг в наследство на следващите поколения.

Моментът е решаващ за профсъюзното движение в САЩ, тъй като са засегнати интересите на най-голямата група обединени в профсъюзи работници: от 14.7 млн. профсъюзни членове, 7.6 млн. души са държавни служители. Барак Обама вече им осигури поне морална подкрепа, посочвайки, че решението на губернатора на Уисконсин е „покушение срещу профсъюзите“

Това не е случайно, защото от своя страна профсъюзите са най-големите дарители на Демократическата партия. Миналата година опитът да запазят демократичното мнозинство в Конгреса им е струвал 200 млн. долара, след 400 млн. долара инвестиция на изборите през 2008 г.

Губернаторът на Уисконсин иска да забрани колективното договаряне и изисква правителствените служители да плащат по-високи осигуровки за пенсия и здраве. Реакцията на демократите: той иска да разбие профсъюзите, а не да си балансира бюджета.

60 000 души от седмица излизат на протест в Медисън срещу плана на републиканеца и се очаква днес те да се върнат отново пред щатския парламент.

Bloomberg разговаря с един от протестиращите работници: „Мисля че е честно и държавните служители да си плащат за пенсия и здраве. Но това, което не е честно, е да им се забрани колективното договаряне. Гласът на хората се губи“.

Не без основание, профсъюзни активисти изтъкват, че държавният служител става жертвено животно за греха на бюджетните дефицити. Въпреки че предлагат затягане на бюджетната дисциплина, републиканците не могат да изчислят колко точно пари смятат да спечелят с новите мерки.

По-интересно е дали работниците в САЩ и техните организации ще пожелаят да се борят за правата си, или ще се откажат.