Икономиките на седемте най-богати държави в света ще отчетат по-висок от очакваното ръст през годината, прогнозират 300 икономисти пред Reuters.

Според експертите, нивата на безработицата в Г-7 няма да са толкова високи, колкото се очакваше, а основните лихви ще останат рекордно ниски поне до края на годината. За Япония се предвижда да остави лихвата си близо до нулата дори и в началото на 2011 г.

Икономистите, освен това, са ревизирали и прогнозата си за спада на световната икономика през 2009 г. Според тях, световната икономика се е свила с 1% през изминалата година, а не с предвидените по-рано 1.5%. Те очакват и по-голям ръст на китайския Брутен вътрешен продукт /БВП/ през настоящата година - 9.5%, вместо прогнозираните 9%.

Според анализаторите, в много страни рецесията вече е свършила и оттук насетне може да се очаква устойчив ръст на техните икономики.

Въпреки това, възстановяването на еврозоната се смята, че ще бъде трудно, особено като се има предвид, че в последно време стабилността на еврото значително се разклати.