Председателят на Еврогрупата /в която членуват финансовите министри на страните от еврозоната/ Жан-Клод Юнкер прогнозира социална криза в Европа заради очакваната висока безработица и призова компаниите да избягват масови съкращения.

Ние отиваме към социална криза тъй като тази и следващата година ще има криза на заетостта в Европа, каза той на пресконференция в Брюксел след края на съвещание на министрите на финансите от еврозоната. Всички усилия трябва да се насочат към социалната и икономическата рамка на тази ситуация, добави Юнкер и призова правителствата да смекчат шока за работниците, които ще изгубят работните си места.

В този контекст той призова ръководителите на европейски компании да избягват масови и преждевременни съкращения. Председателят посочи, че даването на приоритет на частичната безработица в случай на затруднения на компаниите е израз на социална отговорност.

Според последните прогнози на Европейската комисия се очаква през 2009 и 2010 г. съкращаване на 8.5 млн. работни места в ЕС. Прогнозирасе и повишаване на нивото на безработицата в еврозоната на 9.9% и на 11.5% през 2010г. като пик ще има в Испания - 20.5% през следващата година, и в Ирландия - 12.1%. БГНЕС