Американски прокурори се опитват да докажат в съда, че компания за онлайн покер е на практика пирамида или Схема на Понци и следва да преустанови дейността си.

Засегнатата от обвиненията им е най-голямата компания за залагания на покер Full Tilt, собственост на Кристофър Фъргюсън и Хауард Ледерър. Двамата са възпитаници на престижни университети - UCLA и Колумбийският университет.

От 2007 до 2011 година играчи са изгубили в игри $ 444 млн. във Full Tilt, докато двамата собственици са спечелили милиони.

Проблемите пред компанията им за онлайн покер започват през 2006 година, когато в САЩ бе наложена регулация на интернет залаганията. За да избегне ограниченията на щатското законодателство, Full Tilt изнесе дейността си в офшорна зона. Последва нов опит на властите да попречат на дейността й, като се въведоха правила за разплащанията през американски банки, което отново бе преодоляно като препятствие с откриването на възможност за извършване на парични преводи през магазини за домашни любимци и цветя.

Според прокуратурата в Ню Йорк, собствениците на покер компанията залъгват клиентите си, че парите им се държат на сигурно място в инвидидуални банкови сметки. Това не е така и парите се трупат в общ фонд, с който собствениците на покер сайта правят залози в полза на играчи, които се ползват с преференции. Печалбите след това се изнасят в швейцарски банки, като Ледерър е прехвърлил $ 42 млн., а Фъргюсън - $ 85 млн. Обвинителите смятат, че Full Tilt не разполага с достатъчно средства, за да върне парите на всички играчи и в момента е на път да фалира. Въпреки че финансовото състояние на компанията не е добро, собствениците й получават по $ 10 млн. на месец. Globe and Mail