Спектакъл в Мюнхен – по информация на Spiegel Online, от дни наред държавните прокурори обискират офисите на директорите на най-голямата германска банка Deutsche Bank. Известният председател на финансовата институция Йозеф Акерман също не е бил пожален. Обвинението освен друго е в лъжесвидетелстване.

 

Преровени са били кабинетите на много висши лица в банката. Към отговорност са привлечени трима бивши директори, като домът и вилата на единия от тях, Ролф Бройер, също са обискирани.

Детективите ровят за нови следи по делото Кирх. Медийният магнат Лео Кирх, който наскоро почина, обвинява Deutsche Bank и по-специално Ролф Бройер, че умишлено са го въвлекли във фалит. Страната на Кирх иска обезщетение от 3.3 милиарда евро, твърдейки, че Deutsche Bank е опетнила репутацията на медийната група KirchMedia, като са разкрили конфеденциална бизнес информация и умишлено са причинили фалита й.

По сведение на Wall Street Journal, освен другото на времето Дойче Банк са внедрили и шпионин в структурата на Кирх.

 

Медийният магнат още през 1985 г., след смъртта на прочутия издател Аксел Шпринглер, е придобил пакет акции в популярното издание Bild, който от своя страна е бил заложен като обезпечение по кредит на Deutsche за KirchMedia. Фалитът на медийната група е довел до сериозни облаги за банката.

 

В търсене на повече следи, прокуратурата в Мюнхен претърсва офисите на банкерите, които са били отговорни за този бизнес през онези години. Банката счита, че разследването е отишло твърде далеч и от своя страна съди съдията на баварския съд, който е издал разрешението за обиск, научили са германските журналисти. Обвиненията били „безпочвени“, а разследването „непремерено грубо“.

 

Действията на адвокатите на Deutsche Bank междувременно доведоха до прекратяване на обиските – докато по делото не се произнесе друг съдебен състав. Това води и до забавяне изслушването на важния свидетел Фриде Шпринглер, която можеше да хвърли повече светлина върху историята, предшествала грандиозния фалит – най-големият в следвоенната история на Германия.

 

Лео Кирх почина на 14 юли 2011 г. Той беше известен с огромните суми, които плащаше за правата за телевизионно излъчване на спортни събития като футболни първенства и Формула 1. През 2002 г. тогавашният шеф на Deutsche Bank Ролф Бройер направи пред телевизия Bloomberg коментар, че платежоспособността на медийната империя е под въпрос. Според Кирх, това го е довело до банкрут.

 

Точните думи на Бройер преди девет години са: „всичко, което можеш да четеш и чуеш ... говори, че финансовият сектор не е готов да продължи да осигурява“ кредити за Кирх. Няколко месеца по-късно KirchMedia подаде искане за обявяване в несъстоятелност.

Според прокурорите, Бройер през ноември 2003 г. е дал лъжливи показания, за да не загуби гражданското дело, което Кирх завежда срещу него. Бройер е казал пред съдиите, че коментарите му са били на база на публично известни данни по него време, а не на вътрешна информация.

Бройер „никога не бил виждал кредитното досие“ на Кирх, нито пък кореспонденцията с държавните власти, интересуващи се от състоянието на Кирх. Само че прокурорите доказват, че това изказване не отговаря на истината – имало е вътрешен семинар в банката по казуса Кирх, а инициалите на банкера стоят на преписка по този въпрос с германския регулатор.

Адвокатите на банкера заявяват, че Кирх отклонявал вниманието от собственото си некадърно ръководене на бизнеса. През пролетта Бройер се отказа от варианта „наказателен ордер“, който според германските закони включва 1 година условна присъда и глоба. Говори се, че ищците са предложили извънсъдебно споразумение за 775 млн. евро, което обаче Бройер и банката са отхвърлили.