На Лондонската стокова броса само за ден медта поскъпна с близо 110 долара за метричен тон до USD 7210. Още по-висок ръст бе регистриан в Ню Йорк. Причина за това е не само поевтиняващият долар, но и отдавна невижданото поскъпване при акциите.

Инвеститори са посочили за Блумбърг, че напоследък има много силна корелация между пазарите на акции и цената на медта. Въпреки това, инветиторите остават изключително предпазливи в покупките си на стоковата борса, като доверието им е твърде слабо.

Тази година медта поевтиня с 2.2% - но през 2009 г. цената й почти се удвои. Последните пет сесии не отчетоха промяна в цените на метала, чието търсене се влияе от перспективите пред световната промишленост.

Но данните за по-малко от очакваното нарастване на поръчките за трайни стоки във втория световен консуматор на мед, САЩ, доведоха до спад на броя на сключените фючърсни контракти за доставка на мед с 4.7%.

На пазарите на метали се наблюдава закриване на дълги позиции, което говори за предпазливост на инвеститорите, а също и за отказ да се чакат по-високи цени. Но в същото време не се регистрира откриване на къси позиции в очакване цените да поевтинеят, кото в известна степен успокоява търговците.

Търсенето на мед в света през тази година ще възлезе на 18.2 млн. тона, изчислили са от RBS. В трите световни борси в Лондон, Ню Йорк и Шанхай се съхраняват наличности, покриващи нуждите на индустрията в рамките на 12 дни.

Броят на сключените контракти с алуминий след слабите данни за американската промишленост и жилищен сектор е спаднал с 9%. Въпреки това цената на тримесечните фючърси на алуминия се е повишила с 0.7% до 2017 долара за тон.

Оловото, използвано най-вече в производството на акумулатори, поскъпна с 2.8% до 2016 долара за тон, като се очаква тази година Китай да увеличи с 8.3% покупките на тежкия метал.

Цинкът скочи с 3.4% до 2031 долара за тон, калаят поскъпна с 1.5% до 20650 долара за тон, а никелът прибави 1.5% до 20389 долара за тон. Bloomberg