Един на всеки шест лева, отпуснати като кредит, е проблемен за събиране: в понеделник БНБ публикува статистика, според която делът на проблемните кредити у нас е нараснал до 16.45% през август 2010 г.

Проблем ли е това? DarikFinance.bg проведе мащабно разследване в търсене на отговора. На вниманието на читателите е поредният материал от серията.

Днес ще говорим за нещо съвсем практично. Какво да направим, ако разберем, че вече не сме в състояние да посрещаме плащанията по кредитите си? Експертите от финансовия пътеводител МОИТЕ ПАРИ, специално за читателите на DarikFinance.bg

Просрочих кредита. А сега накъде?

Напоследък все по-често чуваме този въпрос. За жалост част от ефектите на кризата са точно в тази посока. Но вместо да се драматизира, трябва да се гледа трезво на ситуацията и да се търсят решения. Хаотичното обикаляне по банките за нов кредит, за да се рефинансира старият, не гарантира по-добър изход от положението. За това предлагаме няколко съвета за изпадналите в тази неприятна ситуация:

  1. Уведомете веднага Вашата банка за проблема и първо с нея обсъдете вариантите за изход от ситуацията - или предоговаряне на съществуващи вече условия, или преструктуриране. Първият вариант се предлага, когато длъжникът изпитва известни затруднения. А вторият - когато е изпаднал в тотална невъзможност да обслужва кредита си. В този случай обикновено се предоставят гратисни периоди, за да може длъжникът да „стъпи на крака”.

  2. Не се поддавайте на паника и прибързани решения. Осмислете какво реално се е случило и оценете фактите. Първоначалният стрес може много да изкриви представата за реалността. Паниката пък със сигурност не е добър съветник и по възможност не допускайте да изпадате в такова състояние, защото то води до неадекватни решения.

  3. Преди да действате, първо проверете колко по-скъп реално е станал кредитът ви и какви са шансовете според вас да възстановите редовното му обслужване. Набележете, ако можете, варианти за справяне със ситуацията.

  4. Мнението на експерт никога не е излишно. Обезателно потърсете такова и сравнете вижданията си за решаване на проблема. Действието на „своя глава” в усложнена ситуация може само да влоши и без друго трудното вече положение. Намерете независим кредитен консултаннт. На пазара работят достатъчно на брой такива фирми, които имат добър поглед върху него.

  5. Информирайте се непрестанно за ситуацията на пазара, проучвайте и питайте за нови специализирани продукти за рефинансиране. Сега, когато има хора със сходен на вашия проблем, банките предлагат гъвкави решения, а дори и специализирани продукти или условия за рефинансиране. Но за да можете да рефинансирате успешно стария заем, трябва да сте го обслужвали редовно, допустими са съвсем малки срокове забава. Това предполага предприемане на своевременни мерки, преди да е станало късно за рефинансиране. И отново - не губете контакта с банката си, защото проблемите Ви са основно с нея.

  6. Ако предприемате рефинансиране отново потърсете помощта на специалистите в областта на кредитирането. Изгодното рефинансиране е свързано с прецизно изчисление и отчитане на редица фактори, които компетентният кредитен консултант познава. По този начин ще се предпазите от риска скъпото да ви излезе още по-скъпо.

Просрочването на кредита не е непременно повод за драма. Невинаги нещата са толкова зле колкото изглеждат, стига разбира се сами да не ги усложните. При добра организация и правилен подход, с адекватна помощ от специалисти изход от затруднението може да се намери. Всичко е въпрос на желание и лична мотивация час по-скоро да се намери решението и обслужването на заема да се върне в нормалното си русло. Отлагането на решаването на проблема може само да го задълбочи, а прибързаните решения всъщност не са решения. За това – комуникирайте с банката и се консултирайте със специалисти, те ще ви помогнат.

 

* Прочетете и останалите материали от поредицата дотук:
Интервю с Момчил Андреев, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк
Анализ от изпълнителния директор на МостФинанс, събирач на просрочени кредити
Разговор с изпълнителния директор на небанковия кредитор Easy Credit

Очаквайте още по темата!