Главния архитект на Несебър и консултанта на строежа в Иракли ще бъдат глобени с общо 60 хил. лв., става ясно от съобщение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

За нарушенията при издаване на разрешението за строеж в Иракли ще бъдат образувани две административнонаказателни производства срещу главния архитект на община Несебър. За тях се предвижда глоба от по 5 хил. лв. за всяко или общо 10 хил. лв. санкция.

Размерът на имуществената санкция на консултанта е 50 000 лв.

От министерството уточняват, че при строителството не са констатирани отклонения от одобрените проекти, но същите са одобрени в несъответствие с условията по Решението за оценка въздействието върху околната среда, поради което изпълняваният строеж се явява в несъответствие с условията по Решението по ОВОС, което е причина за спиране на строежа по Закона за устройство на територията.

За нарушенията, допуснати при изготвяне на доклада за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите, ще бъде образувано административнонаказателно производство срещу лицензирания консултант.

Вчера министър Лиляна Павлова обяви, че ведомството й разпорежда временно спиране на строителството в природната местност, макар колегата й от Министерство на околната среда и водите Нона Караджова да гарантира пред медиите, че строителството сред пясъците на Иракли е напълно законно.

Заради налятия бетон в едно от малкото останали незасегнати от строителството кътчета на българското Черноморие вчера близо 3 хил. души излязоха на протест в столицата, подкрепени от съмишленици в Пловдив и Варна, които също излязоха по улиците, за да заявят гражданската си позиция за опазване на природните богатства на България.

Днес от Българската социалистическа партия прогнозираха, че е много вероятно България да понесе санкции от Европейската комисия заради застрояването на Иракли. Според социалистите няма как скандалът от последните дни да не бъде коментиран от Европейската комисия в негативен план.

Управляващите имитират загриженост за защитените територии, а в действителност се опитват да защитят частни интереси. Такова обвинение отправиха социалистите и допълниха, че властта разбира само от натиск и единствено протестите могат да променят ситуацията.

„Очевидно, че дебелоочието се превръща в запазена марка на ГЕРБ. Действат на принципа „ако мине", особено във времето, когато хората са ангажирани с празници, както в случая – Коледа, Нова година. Точно тогава започва строителството, което се очаква за около 40-50 дни да приключи. Тоест ако никой не обърне внимание, строителството се реализира", каза говорителят на социалистите Ангел Найденов.