Мащабна съвместна проверка на язовири с питейна вода в цялата страна започват експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха двамата ресорни министри Нона Караджова и Росен Плевнелиев. Ще се проверяват както незаконни постройки, така и нерегламентирано ползване на водата.

Екипи на регионални дирекции за националния строителен контрол, басейнови дирекции и регионални инспекции по околната среда и водите ще проверяват 53 язовира в страната в рамките на настоящия месец. До януари 2011 г. ще бъдат готови резултатите от проверките, а данните ще бъдат връчени на екоминистъра Нона Караджова и на строителния министър Росен Плевнелиев.

Нона Караджова подчерта, че освен за незаконно строителство, ще се проверява и за незаконно изливане на отпадни води, нерегламентирани сметища и ограждения, както и за нелегално ползване на водоемите. Инспекторите ще проверяват за имоти и всякакви постройки по бреговете на язовирите. Ако не бъде оказано съдействие при проверките, имаме подкрепата на областните дирекции на МВР, допълни Караджова.

На въпрос дали към проверяващите групи ще се присъединят и данъчни, строителният министър коментира, че от приходната агенция вече са си свършили работата и няма да се включат.

Резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично.