Европейската банка за възстановяване и развитие присъди награди за енергийна ефективност и възобновяема енергия в три категории. Захарни Заводи АД – Горна Оряховица спечели в категория „Проект за Енергийна ефективност с най-добри икономически показатели”. Неохим АД –Димитровград грабна приза за проект за енергийна ефективност, оказал най-добро влияние върху околната среда. Награда за най-добър проект за възобновяема енергия журито с председател директорът на агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев връчи на Ахира АД, село Рогош, Пловдивска област.

Наградите отличават постиженията на фирмите да използват най-ефективно средствата на Европейската банка за възстановяване и развитие за инвестиции, които пестят енергия и опазват околната среда. 25 фирми са участвали в надпреварата, от които общо девет са били номинирани.

Индустрията инвестира в енергийна ефективност отчете след церемонията председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Той коментира, че тези, които искат да останат на пазара, трябва да инвестират в мерки за енергийна ефективност. Стаменов подчерта, че такива инвестиции трябва да се правят и в жилищните сгради, защото до няколко години електроенергията ще поскъпне. Централите ще трябва да купуват квоти за вредни емисии, за да работят и това ще оскъпи крайната цена за електроенергията.

Зам.-министърът с ресор енергетика Марий Косев подчерта, че в бъдещия закон за възобновяемите енергийни източници освен насърчаване на енергийната ефективност държавата ще стимулира и използването на биогорива в транспорта.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!