До края на май тръгва движението по втория мост на река Дунав при Видин и Калафат. Това съобщи в Русе президентът Росен Плевнелиев. Той се запозна на място със състоянието на Дунав мост. Вчера бе възстановено движението по съоръжението на товарни камиони над 10 тона. То бе спряно временно от 7 до 9 април тази година, след като на едно от платната зейна дупка. Предстои ремонт на моста.

Държавният глава обяви, че скоростният път от Свиленград до Русе ще се строи на принципа на публично-частното партньорство. Това е най-сигурният начин да го направим, тъй като по него има достатъчно трафик и има заявен интерес от Катар, каза Плевнелиев и изрази вярата си, че и Китай ще се включи в процедурата. Държавният глава посочи, че първо трябва да се направи оценка на трафика и проекта, като в регионалното министерство вече е започнала работа по този въпрос.

Очаква се до две седмици Министерският съвет да отпусне 2 млн. лева на регионалното ведомство, за да може да се направи оценката, като ще се ползва опитът на компании на световно ниво, което по думите на Плевнелиев е било изискване на Европейската комисия, тъй като се разработва и основният транспортен план на страната ни. От четири до пет години е срокът, в който може да бъде проектиран и изграден мащабният проект.

В Русе Росен Плевнелиев ще посети мобилна приемна на президентската институция. От понеделник експерти на президентството приемат молби и жалби на хора от региона.