Агенцията за приватизация е готова с оценката на държавните дялове в дружества от структурата на ЕВН и смята да ги пусне на инвеститорите в дните около 20 декември. Това съобщи изпълнителният директор на институцията Емил Караниколов пред телевизия България on Air.

В потвърждение от пресслужбата на Агенцията за приватизация допълват, че Комисията за финансов надзор е потвърдила проспектите на ЕВН България Електроснабдяване АД и ЕВН България Електроразпределение АД, гр.Пловдив. Това е станало на заседание вчера, 6 декември.

Двете дружества са вписани и в публичния регистър, воден от КФН.

Публичното предлагане на акции от двете компании ще се извърши на „Приватизационен пазар” на БФБ.

Към този момент държавата е собственик на 51 612 акции, представляващи 33% от капитала на ЕВН България Електроразпределение АД, Пловдив и 62 106 акции, представляващи 33% от капитала на ЕВН България Електроснабдяване.

Инвестиционният посредник, който бле избран да обслужи процедурата по предлагането, бе Булброкърс ЕАД.

Ако пакетите бъдат пуснати на инвеститорите в посочения от Караниколов срок, още преди края на годината ще бъде тестван интереса на пазара към дяловете в електроразпределителните дружества. На тезгяха са още пакети от компании на ЧЕЗ и германската E.On, която тази седмица продаде активите си в ЕРП-то на чешката Енерго Про. 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!