Колкото един луксозен автомобил или колкото един апартамент в София струва едно изстрелване в Космоса. С развитието на технологиите се е развил и бизнесът, предлагащ подобни екскурзии, става ясно от програмата на туристическа конференция, която ще се проведе през месец март в София.

Сред най-атрактивните моменти в нея е именно космическият туризъм, който според хората от бранша се радва на огромен интерес, за това и отстъпки от цената на бъдещите пътешествия засега не се предвиждат. Колко излиза най-евтиното ходене до Космоса и обратно разказва Джон Хейзълууд, изпълнителен директор на туристическия портал CenTransit.bg. Той е и организатор на предстоящата конференция.

През месец март в София ще се проведе туристическа конференция, на която ще се дискутира включително и бъдещето на космическите пътешествия. Какво всъщност е космическият туризъм?

Това ще бъде уникална конференция и освен всичко останало, на нея ще разгледаме и пътешествията в Космоса, начинът по който могат да бъдат извършвани такива екскурзии, както и как да се предлагат на пазара. Технологиите вече са достатъчно много развити, за да се нароят и компании, които да разработват варианти за такива пътувания.

Знам дори за една, която инвестира 500 млн. в космически станции, нещо като хотел в Космоса.

До момента 7 души са имали космическо пътешествие, като са платили за него между 20 и 40 млн. Долара. През следващите 2 години ще има възможност за извършване на под орбитални полети, които ще струват около 100 хил. долара.

Искате да кажете, че ако някой си плати сега 20 млн. долара може да пътува в космоса, а в следващите години това вече ще струва 100 000 долара?

Вижте, има разновидности в космическия туризъм. Тези, които са платили милиони, отиват в космоса за по-дълъг период от време, например за седмица. При под орбиталните полети ви  отвеждат на около 60 мили в Космоса, където двигателите на превозното средство се изключват, оставате около 9 минути да се поносите в Космоса, след което ви връщат на Земята. Така че, това ще са възможностите за космическо пътешествие, които ще струват около 100 000 долара.

Има една компания, която планира Лунна Мисия и за да пътувате до там, ще ви струва 100 милиона долара. Вярвам, че така, както има хора, които платиха между 20 и 40 милиона за подобно пътешествие, ще намерят свободни и 100 милиона.

На пазара вече има много евтини възможности. Компанията Галактикс на Ричърд Брансън, например, вече се похвали, че е продала 400 билета по 200 000 долара всеки от тях, срещу депозити от по 3-4 хиляди долара. Това според мен показва, че има голям интерес към подобни пътешествия. Има много хора, които искат преди да умрат да отидат в Космоса.

Защо решихте да направите подобна конференция в София? Нима смятате, че тук има много хора, готови да платят по 100 хиляди долара, за да се поносят из Космоса за 9 минути?

Аз живея в София вече повече от 10 години. Всъщност, конференцията, която организираме, е тридневна и основно е свързана с туристическия бизнес. Частта за космическите пътешествия е запазена за последния ден. Предположихме, че ще бъде интересно за участниците да се разнообразят и с това.  Поканили сме професионален фотограф, който е пътувал с всичките 5 совалки и е бил в Космоса повече от който и да е друг астронавт.

Когато започнете да предлагате такива пътешествия, планирате ли да предложите отстъпки за българи, които решат да пътуват в космоса?

Ние ще започнем да продаваме космически пътешествия, но отстъпки няма как да има, защото търсенето е много голямо. Най-малкото ще ни е трудно да им намерим места на борда.

Казахте, че живеете в България вече 10 години. Как решихте да започнете бизнес тук?

Аз бях спортен агент, а моите клиенти - професионални атлети. Притежавах също така  футболен отбор в Остин, Тексас. През 1994 година доведох българския национален отбор по футбол в лагера им в Остин, преди да отидат в Далас, за да играят на Световното първенство. След това срещнах Томас Лавчис, тогавашният собственик на Левски, и за първи път дойдох в България през декември 1995 година. Тогава останах 8 дни, които ми бяха достатъчни да избера страната за своя бизнес. През 1996 открих тук  компания за онлайн резервации и разработване на софтуер. За постоянно живея тук от 2001 година.    България сега е моят дом

А планирате ли да инвестирате още в България?

В моята компания в момента има около 100 служители. Ние работим над много интересни проекти и планираме да се разрастваме. Следователно ще инвестираме в тези свои проекти.