Русия може да насочи към България нов газопровод, ако проектът получи ясната подкрепа на Европейския съюз, заяви в Будапеща руският президент Владимир Путин.

Според него газопроводът "Южен поток" не може да бъде възстановен в първоначалната му форма, но ако Брюксел подкрепя тази идея, може да се изгради отклонение, което да свърже България там, където трябваше да излезе тръбата на "Южен поток", с газопровода, който Русия планира към Турция, предава Reuters.

Путин подчерта, че "Южен поток", който трябваше да пренася руски газ под Черно море до Южна Европа, е бил от спрян от ЕС.

Руският президент заяви, че след като през април 2014 г. Парламентът на Европа е решил да определи "Южен поток" "не само за безперспективен, но и за вреден за ЕС", а в България е било изпратено писмо с искане за прекратяване на подготвителните работи.

Коментирайки споразуменията с Турция за строителството на новия газопровод, Путин отбеляза, че Русия е отворена към различните възможности.

"Готови сме да го построим в такъв обем така, че през Турция природният газ да може да отива и в ЕС. Не възнамеряваме да наказваме никого, нито да се обиждаме на някого".

"Ако логистично е възможно, сме готови да стигнем после и до България. Европейската комисия вече ни помоли за това, готови сме да стигнем и до Гърция", продължи Путин. "Тоест не възнамеряваме нищо да закриваме, не възнамеряваме да лишаваме никого от нищо". /БТА /