Президентът Владимир Путин обеща амнистия за връщане на изтеклите в чужбина капитали и предложи мерки в подкрепа на рублата и на компаниите с надеждата да съживи руската икономика, която е на ръба на рецесия.

Путин предложи амнистия за хората, които върнат парите си в Русия и подчерта, че никой няма да ги пита за произхода на средствата им. "Предлагам пълна амнистия за капиталите, които се върнат в Русия", заяви президентът в ежегодната си реч пред двете камари на руския парламент.

"Всички разбираме, че можем да спечелим пари по много начини", каза още Путин и увери, че хората, които върнат капиталите си в Русия, няма да бъдат безпокоени от правосъдието. "Няма да ги питат откъде идват парите, нито как са били спечелени", обеща той.

Според руското министерство на икономиката изтичането на капиталите е достигнато върхове с украинската криза и западните санкции, до които тя доведе, и възлиза на около 125 милиарда долара през 2014 г. Руският президент предложи също новосъздадените малки предприятия да се възползват от данъчен мораториум за две години. И в по-общ план поиска от правителството на ограничи контрола върху предприятията.

Путин разкритикува особено остро бюрокрацията, която често е определяна като задушаваща в Русия. "Всички трябва да разберат, че при сегашните обстоятелства това не само е спирачка за развитието на Русия, а също е пряка заплаха за сигурността й", заяви той.

В момент, когато рублата загуби една четвърт от стойността си спрямо долара и еврото, Путин поиска също "строги мерки, за да се изпари желанието на спекулантите да играят с колебанията в курса на рублата". "Властите знаят които са тези спекуланти. Имаме средства да ги спрем", каза руският парламент, без да уточнява дали има предвид руски или чуждестранни спекуланти.