За пълна забрана на тютюнопушеното в България от 2013 година се обяви премиерът Борисов. Изказването си премиерът направи в Япония, където все още пушенето е забрането и опитите за тотална забрана се бойкотират от силни лобистки групи. Пушенето в Токио например е забранено по улиците на много от кварталите, пред станците на метрото, в публичния транспорт и на други обществени места и сгради. Все още не са много заведенията, в които не можеш да запалиш цигара.

В края на работното си посещение в столицата на Япония, по време на прием даван в резиденцията на българския посланик, Борисов се обяви за пълна забрана на тютюнопушенето в България от 2013 година. Ще бъдат взети предвид всички притеснения на бизнеса: “Има две тези,” каза Борисов. “Едната е, че дребният бизнес и ресторанти, в момента инвестирали се по 20-30-40 хиляди лева за инсталации, и ако сега влезе веднага забраната това ще бъдат загубени пари, ще фалират много от тях. В същото време пък ние даваме над 3 милиарда за здравеопазване и всички виждате, в цял свят е ясно, че тютюнопушенето категорично вреди на здравето на хората. Да, от една страна има печалби за бизнеса, които естествено се изчисляват, но от друга, ако направим тотална сметка колко след това се харчи за здравето на хората да бъдат лекувани, те са в пъти повече.”

Премиерът допълни, че 2015 година е препоръчителен срок да бъде забранено пушенето в ЕС и че той редовно се информира от колегите си в Европа, според които това ще стане и задължителен срок. “Затова ние предлагаме, повтарям това ще бъде след дебати в парламента,” допълни Борисов, “ от 2013 година - дали средата, дали края - да отидем към тотална забрана за тютюнопушенето, за да могат тогава всички тези, които са инвестирали, да не казват, че сме ги фалирали, а да си избият парите. И в същото време да се подготвят всички, така както е в цяла Европа, и в Япония, и в Америка, да преминем към този режим, към който аз съм убеден, че трябва да бъде и България.”

Премиерът каза, че е напълно убеден в решението си и срокът е реалистичен: “Моята вътрешна убеденост, че трябва тотална забрана да има и в малките заведения, дойде, когато миналата неделя бях на Витоша, минах по малки заведения, където хората с децата, шейните, спират да пият чай и да обядват - лисичарници вътре. Така че съм убеден, че към тотална забрана трябва да отидем 2013 година.”