Президентът Георги Първанов подписа искане до Конституционния съд за установяване на противоконституционност, противоречие с международни договори, по които България е страна, противоречие с правото на ЕС на разпоредби от промените в Кодекса на труда. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разпоредбите касаят режима на използване на натрупаните отпуски.

По-рано днес депутатът от ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на поправките в Кодекса на труда.Атакуваните промени се отнасят до използването на старите отпуски до 31 декември 2011 г. Промените засягат както работниците и служителите, така и държавните чиновници. 51 депутати от БСП и ДПС са подписали искането до Конституционния съд срещу новите разпоредби. Те атакуват и погасителната давност на отпуските занапред.

Абсурд е да се отнемат придобити социални права, категоричен е авторът на искането проф. Любен Корнезов. Атакувана е новата разпоредба в Кодекса на труда  според която: „неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години може да се ползва само до 31 декември 2011 г.".