Спад на обслужените пътници с 3% през 2009-а спрямо предходната година, отчитат от Летище София, като напомнят, че през 2008-а година е отчетен рекорд по този показател. Сериозно обаче са намалели товарите на аеропорта през миналата година – с 19 на сто.

73% от полетите, извършени от и до Летище София през 2009 г. са били по международни редовни линии. Вътрешните линии, които съставляват над 5процента от пътническия трафик на летището, бележат ръст от 23 на сто по брой обслужени пътници.

През 2009 г. туроператорите са предпочели българските авиокомпании, което е довело до увеличение на техните чартърни полети с 44% на годишна база. От София е имало директни въздушни връзки до 65 дестинации, като по 20 от тях са изпълнявани ежедневни полети. Общо 28 български и чужди авиокомпании са извършвали международни и вътрешни полети по разписание. Летни и зимни туристически чартърни програми са осъществили 10 авиокомпании, а товарни полети са изпълнявани от 6 специализирани авиопревозвача.

Водещите пет авиокомпании по пазарен дял на превозени пътници от и до Летище София по редовни линии за 2009 г. са: България Ер – 26%, Wizz Air – 16%, Lufthansa – 11%, easyJet – 8% и Austrian Аirlines – 6%.

През 2009 г. от Летище София са открити 4 нови директни маршрута: до Тревизо, Шарлероа и Айндховен на Wizz Air, а непосредствено преди Коледа полети от Берлин/Шьонефелд започна да изпълнява авиокомпания Hamburg International.