С откриването на последните 34 км от автомагистрала „Тракия” между Зимница и Карнобат ще пътуваме с около 3 часа по-бързо до морето.

Това заяви вчера при откриването на готовата отсечка Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие. Отсечката бе отворена за движение около 14:00 часа и така общата дължина на “Тракия” вече е 360 км.

Според министъра завършването на аутобана между София и Бургас показва възможностите на българите, когато работят заедно. 

„С пари от еврофондовете през последните години построихме последните 115 км от магистралата”, подчерта министърът и добави, че сега

вниманието е насочено към останалите проекти,

които са част от европейските транспортни коридори. „Тези инвестиции генерират растеж и заетост”, добави тя.

Министър Терзиева информира още, че до края на месеца ще бъде пуснат и лот 1 на „Струма”, а през август и връзката на автомагистрала „Хемус” със столичния околовръстен път.Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар  Лазаров определи завършването на последните 34  км от „Тракия” като край не само на строителството на автомагистралата, но и край на една епоха.

Лазаров обеща още

да бъдат сменени сгрешените табели

по магистралата. По думите му до края на месеца ще бъдат монтирани и 44 химически тоалетни на трасето от Чирпан до Бургас.

Председателят на регионалната комисия в парламента Димчо Михалевски определи пускането на последната отсечка от „Тракия” като заслуга на всички правителства, които са били на власт от започването на строителството й преди 40 години. Според него сега предстои по-важното – всяко строителство и

завършване на магистрали да стане делник.

„Не бива да забравяме, че за последните 3 лота получихме 250 млн. евро финансиране от еврофондовете”, каза още депутатът Иван Иванов, представител на „Тракия IV”, строител на последния лот на аутобана до Бургас изрази благодарност на Първа инвестиционна банка за съдействието за продължаване на проекта.

Стойността на безвъзмездната финансова помощ за изграждането на трите лота от Стара Загора до Карнобат е 699 648 287 лв. с ДДС.

Кохезионният фонд на ЕС отпусна 513 970 279 лв., а от държавния бюджет са инвестирани 185 678 007 лв.