Протестиращи работници на Оловно цинков комплекс АД - Кърджали блокираха един от изходите на града в посока към Хасково. Пътят минава точно пред завода.

Решените на металурзите бе спонтанно, а по думите им блокадата ще продължи половин час. На мястото има засилено полицейско присъствие, съобщава БТА.

Днес работниците очакват при тях да пристигне министърът на икономиката Делян Добрев. От него те ще искат съдействие за изплащане на забавените заплати.

Правителството има воля и лостове да разреши кризата в Оловно-цинковия комбинат , така както го направи в "Горубсо - Мадан" и това ще стане възможно най-скоро. Това съобщи в петък областният управител на Кърджали Иванка Таушанова след разговор с премиера Бойко Борисов при посещението му в Мадан. През миналата седмица заради аналогични проблеми с работниците и неспазване на концесионните задължения държавата отне ГОРУБСО - Мадан от Интерстърст холдинг, което контролира и Оловно цинковия комплекс в Кърджали.

Днес министърът на икономиката ще разговаря и с кредиторите на ОЦК, като основната тема ще бъде адекватността на мениджмънта на ОЦК, който води комбината до загуби и невъзможност да се изплатят заплатите на работниците.

Според министър Добрев държавата не може да се меси във всеки един спор между работодатели и работници, няма механизъм да се притисне работодателя да изплати заплатите. Но мениджмънта на оловно цинковия комбинат следва да бъде подобрен.