Силно покачване на пазара на селскостопанска продукция в началото на сесията в четвъртък доведе до рязък ръст на цената на царевицата, като на електронната борса в Ню Йорк метричен тон царевица се продава за 253.4 долара, което се равнява на 376 лева за тон, ръст от 1.5% в рамките на деня.

Метричен тон пшеница в Чикаго струва 240 долара за тон, покачване от 2.15%. Над 1% се вдигна цената на ориза и соята. 

Причина за това рязко поскъпване според анализаторите от Bloomberg е решението на Федералния резерв да държи лихвите нулеви до края на 2014 г., което подкопава привлекателността на долара и кара инвеститорите да търсят алтернативи, каквито са търговските стоки.

Зърното поскъпва и заради спекулации, че нулевите лихви ще помогнат на световната икономика и търсенето на храни и фуражи ще нарасне.

На пазара на пшеница действа и очакването, че суровите зимни условия в Източна Европа – Русия и Украйна – ще попречат на новата реколта.

Според последните статистически данни от Росстат, реколта 2011 г. отбелязва 54% ръст до 93.9 млн. тона. В същото време специалистите от ПроАгро твърдят, че Украйна през 2012 г. може да ожъне с 30% по-малко зърно. В Мексико загубите на производителите на царевица се очаква да се удвоят заради сушата.