Икономическият растеж в еврозоната ще бъде по-слаб от очакваното през 2009 година и ще достигне около 1 процент, заяви президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.Той изтъкна, че най-вероятно прогнозата за растежа ще бъде

преразгледана към понижение. По думите му макар световният икономически растеж да не е в застой, устремът му е намален, а растежът в големите страни от еврозоната, по-специално в Германия, Франция и Италия, чувствително се е забавил. Последните прогнози на Европейската комисия, публикувани през април, залагаха на 1.5 % увеличение на брутния вътрешен продукт в еврозоната.

Междувременно Европейската комисия обяви, че днес ще бъде представен проект за мерки за засилване на контрола на пазарите чрез по-голямо наблюдение на рейтинговите агенции. Целта е да се увеличи паневропейският банков контрол, за да се ограничат рисковете. В същото време Европейската централна/ЕЦБ/ банка обяви, че иска да поеме до 200 милиарда евро налични средства от финансовите пазари в еврозоната, след като масово вля ликвидности през последните дни, за да намали напрежението, свързано с банковата криза,предаде Франс прес.За целта ЕЦБ ще предложи на банките да си върне пари в брой при фиксирана лихва от 4.25 % чрез бърза еднодневна операция на "фино регулиране". Целта е да се възвърне равновесието на пазарните условия и да се сведат междубанковите лихви на нива по-близки до основната лихва на ЕЦБ, лихвата по рефинансиране, фиксирана на 4.25 на сто.