Група от 6 крадци беше разбита от екипа на DarikFinance.bg заедно с помощта на БФБ в опит да манипулира Улица на Парите. Псевдонимите J, Mr_Z, 4i4o Fi4o, Forostar, Z и Ivobur се опитаха да извършат обира на годината на виртуалната борса. Ето какъв беше техния план:

Като начало си избират компания с ниска ликвидност и голям спред. Удобни такива са предимно АДСИЦ-овете. При тези компании спредът достига и 75% от стойността на книжата. Пример: оферта купува е на 0.30 лв., а оферта продава е на 0.50 лв.

После един от играчите, а може и негов приятел, който уж не участва в схемата, пуска оферта вътре в спреда. Опитните обирджии отварят маржини или къси за голяма сума, като дори вземат и заемен капитал от банката в играта. Когато всички напазаруват, офертата се изтрива. Дори и да се сключи сделка на реалния пазар на неизгодна за тях цена, тя е за максимум 5-10 лв., които те са готови да дадат в името на наградния фонд от 14 000 лв.

И така остават нещата да утихнат за няколко дни.

После идва денят X...Някой пак пуска оферта вътре в спреда на същата акция. И купонът започва! В рамките на няколко минути манипулаторите затварят своите позиции, реализирайки нечувани за тази позиция печалби! Някои от по-алчните даже си отварят и нова позиция в същата акция. 

В края на деня брилянтните играчи се оказват на водещите места в класацията и започват да разказват истории за това колко са добри и как всичко е резултат от години усилена работа по изучаване на екселски таблици и вълнови анализи. На въпрос от страна на администратора на играта как е възможно да постигнат такива резултати, те почти като акапелен секстет отговарят, че "просто са уцелили момента".

Да, ама не!

Като резултат всички посочени шмекери ще бъдат публично поругани на дъската на Улица на Парите. Освен това портфейлите им ще бъдат сведени до 0.00, за да могат да влизат в играта и да гледат как другите играят честно, за да се научат и те.

Дарикфинанс Полиция, новото звено в групата на Дарик Уеб, започва да функционира 24 часа в денонощието. То приема сигнали за манипулация на ekip@darikfinance.bg, както и на личната поща на Администратора в играта.

От името на целия екип пожелаваме на всички, желаещи да се научат да играят на борсата, да го правят заради себе си и познанието, което ще получат, а не заради наградния фонд в Улица на Парите. Можете да влезете и разгледате играта тук и да видите как протича наказанието публично порицаване на виновните играчи.

*Улица на Парите е борсова игра, в която играчите получават виртуални пари и накрая печели този, който има най-много средства по сметката си. Наградният фонд е 14 000 лв. кеш като основната награда са знанията, които играчите получават и които биха им били полезни при инвестиране на реалния пазар. Интересът към играта през този сезон е изключително голям (над 9 000 регистрации) и логично дойдоха и опитите за манипулация. До този момент са установени два, а още 1 се разследва. Очаквайте скоро присъда и по него.