Над 100 дружества, свързани с офшорни компании, са разкрили кой е действителният им собственик, съобщиха за "Капитал Daily" от Агенцията по вписванията, след като на 1 юли изтече гратисният срок, даден им след последните промени в Закона за офшорките. С него се ограничават от участие в обществени поръчки, приватизационни процедури, концесии и други дейности с обществено значение предприятията, чиито крайни собственици не са известни на институциите. Сред дружествата има такива от сектора на имотите, строителството, търговията, медиите, добивната промишленост, банковата сфера, застраховането.

Занапред данните за действителните собственици на свързаните с тях офшорни компании ще се съхраняват в специален регистър, който няма да е публичен, ако предложението на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев бъде окончателно гласувано. Освен с разкриване на информацията, за измъкване от ударите на закона се наложи и още една практика, особено видима при дружества, свързвани с Христо Ковачки. През последните месеци няколко от тях пристъпиха към смяна на собственика си, като по този начин напускат островните офшорни зони, а крайният им собственик пак остава неизвестен в удобна дестинация, например в ЕС, която е извън обхвата на закона.

На 1 юли изтече срокът, в който фирмите, които имат за акционери офшорни компании, трябваше да предоставят информация за действителния им собственик, ако искат да печелят концесии, обществени поръчки или да придобиват държавна или общинска собственост. От Агенцията по вписванията заявиха, че приетите заявления за вписване на реалните собственици са над 150, но не уточниха крайната бройка. Пълен списък с имена не може да бъде предоставен, защото в началото не е имало специален формуляр, съобщиха от агенцията. В последната седмица преди изтичането на срока са обработени заявките на 26 компании. Сред тях са "Литекс моторс", "Девин", "ПМ Прес", ТБ Корпоративна търговска банка (КТБ).

От данните, които вече са публикувани в Търговския регистър, става ясно, че крайният собственик на офшорните дружества, контролиращи "Литекс моторс", "Литекс комерс" и "Литекс Тауърс", е синът на Гриша Ганчев Данаил Гришов Ганчев.

Бутилиращата компания "Девин" разкрива, че акционерът й Advent Water, който е регистриран на Каймановите острови, е част от Advent International Corporation, но не се предоставя информация кое е физическото лице - краен собственик. Това е фонд, който привлича капитали на много инвеститори, затова трудно може да се посочи краен собственик.

"ПМ Прес" е публикувала данни, според които свързаната с нея компания "Радиант текнолоджи", регистрирана на Британските Вирджински острови, се управлява и е собственост на Петър Манджуков.

Тъй като има акционерно участие от зона с преференциален данъчен режим, КТБ също е публикувала данни за това кой е крайният собственик на "Бългериън акуизишън къмпани". Това са Джамила Мохамед ан Джабри, гражданка на Султанат Оман, и Франсоа Манти, френски гражданин, управител на регистрираната в Люксембург компания.

Информация са разкрили и добивните дружества "Дънди прешъс металс Челопеч" и "Дънди прешъс металс Крумовград". И за двете компании предоставената информация води към "Дънди прешъс БВ", Нидерландия, която е свързана с други офшорни компании, чийто краен собственик е 77-годишният Нейтън Еди Гудман, канадски гражданин. Той е местно лице за данъчни цели на Канада, с която България има влязла в сила спогодба за избягване на двойното данъчно облагане.