Борсовият дебют на втората по големина в света компания в осветлението Osram протече както се и очакваше. На борсата във Франкфурт цената на акциите се понижи и така се определи пазарна капитализация от € 2.5 млрд., което е под обсъжданите € 3.2 млрд. от доскорошният собственик на компанията, немската Siemens.

 

Откакто технологичният концерн направи крачка по отделяне от Osram от семейството си, за да се фокусира върху основните си бизнеси, дружеството, което произвежда осветителни тела и системи, е подложено на натиск. Самото разграничаване от него бе извършено като на притежателите на 10 акции на Siemens бе раздадена по една акция на Osram.

 

Така в първия ден, в който Osram се появи на борсата за търговия, доминираха продавачите на акции. Сред тях бяха взаимни фондове, които са ограничени да инвестират в компании с ранга на сини чипове, какъвто Osram не е. Американските акционери в Siemes, които също получиха от новите акции на Osram, също ще трябва да се освободят от тях, защото по закон са длъжни да разпределят печалбата от новите акции сред акционерите.

 

Така на борсовия си дебют акциите на Osram слязоха от € 24 за лот на € 23.18 за лот. Osram е вторият по големият играч на пазара на осветление след Philips. В момента компанията разполага с 43 фабрики, но планира да намали броя им на 33, а работната сила да свие с 8 хил. души.