Управителят на Централната банка на Италия и член на борда на Европейската централна банка, Инацио Виско е разследван по подозрения в корупция, измама и злоупотреба със служебно положение.

Според Reuters прокуратурата в италианския град Сполето разследва Виско относно неговата роля през 2013 г. при поставянето на Banca Popolare di Spoleto под специален надзор.

От италианската централна банка са отказали да коментират случая, като са заявили, че нямат информация за разследването.

От канцеларията на италианския президент Серджо Матарела пък съобщават, че вчера той е провел среща с Инацио Виско, но без да бъдат оповестени други подробности.

Италианското министерство на финансите постави Banca Popolare di Spoleto под специален надзор през февруари 2013 г. в отговор на искане от централната банка.

През 2014 г. Banca Popolare di Spoleto беше продадена на Banco di Desio e della Brianza. Тогава Държавният съвет на Италия постанови, че поставянето под специален надзор е било ненужно.

Виско е един от най-влиятелните членове на борда на Европейската централна банка, тъй като Италия е третата по големина икономика в еврозоната, а управителят на ЕЦБ, Марио Драги стоеше начело на италианската централна банка, преди да заеме поста във Франкфурт.