Група за мигновени съобщения, в която са участвали опитни брокери и банкери, включително такива от Barclays Plc, Citigroup Inc. и Royal Bank Scotland Group Plc се проверява от регулаторите за потенциална манипулация на валутните пазари.

За период от поне три години, валутните търговци са обменяли съобщения чрез терминалите на Bloomberg, в които са посочвали подробности за техните позиции и поръчки на клиенти, както и за направени сделки, преди въпросните да са отчетени в движенията на индексите.

Според Bloomberg с времето в групата са били включвани и представители на други банки като UBS AG. От агенцията цитират валутни търговци, според които става въпрос за "картел".

Регулаторите проучват дали тези съобщения не са представлявали опит за манипулиране на пазара. През четирите посочени банки преминава повече от 40 на сто от ежедневната търговия на оценявания на 5.3 трлн. долара глобален форекс пазар, по данни на Euromoney Institutional Investor.

В разследването участват регулаторните органи на Великобритания, САЩ, Европейския съюз и Швейцария.

По информация на Bloomberg News търговците в някои банки споделят информация чрез мигновени съобщения за позициите си, преди да изпълнят клиентските нареждания и по този начин манипулират пазара.